Aile mahkemeleri bireylerin en fazla talep gösterdiği mahkemeler arasındadır. Günümüzde aile arasında sık sık anlaşmazlıklar meydana gelebilmektedir. Çeşitli aile sorunları, boşanma, velayet ve nafaka gibi durumlar aile mahkemelerine başvurulmasına neden olmaktadır. Bu durumda aile mahkemelerinde öncelikle uzlaştırma yani arabuluculuk hizmetinden yararlanılması gerekmektedir. 
Türk hukuk sistemine göre aile mahkemelerinde uzlaştırma yani arabuluculuk işlemleri zorunludur. 2012 yılında yürürlüğe giren Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu ile aile mahkemelerinde bazı davalarda arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir. 

Aile Hukuku mahkemelerinde Uzlaştırma Hangi Durumlarda Zorunlu?


Aile mahkemelerinde uzlaştırma zorunluluğu, çekişmeli boşanma davaları, velayet ve kişisel ilişki düzenlemesi davaları, mal paylaşımı davaları gibi belirli davalarda uygulanır. Taraflar, bu tür davalarda öncelikle arabulucuya başvurmak zorundadır.
Arabuluculuk zorunluluğu, tarafların yaşadıkları uyuşmazlıkları daha ekonomik, daha hızlı ve çok daha uzlaşmacı bir şekilde çözmelerini amaçlamaktadır. Fakat bazı durumlarda sürecin uygulanamadığını ve tarafların anlaşma sağlayamadığını ifade edebiliriz. Bu da sorunun mahkeme tarafından verilen karar ile çözülmesine bağlanmaktadır. 

Aile Mahkemelerinde Uzlaştırma Süreci


Arabuluculuk, tarafların bir anlaşma sağlamaları ve uyuşmazlıklarını mahkemeye taşımadan çözmeleri amacıyla bir arabulucunun katılımıyla gerçekleşen bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Arabuluculuk süreci, tarafların birbirleriyle iletişim kurmalarını ve anlaşmazlıklarını çözmek için uzlaşmaya varmalarını teşvik eder. Arabulucu, tarafsız bir üçüncü kişi olarak taraflara yardımcı olur, görüşmeleri yönetir ve çözüm önerileri sunar.
Taraflar, arabuluculuk sürecinin başarılı olması halinde bir anlaşma sağlayabilirler. Eğer arabuluculuk sürecinde anlaşma sağlanamazsa veya bir taraf arabuluculuk sürecine katılmamak isterse, o zaman dava mahkemede devam eder. Ancak, arabuluculuk sürecine katılmama durumunda, mahkeme bunu dikkate alarak taraflara mali yaptırımlar uygulayabilir.
Özetle aile mahkemelerinde Türk hukuk sistemine göre arabuluculuk bazı davalarda zorunludur. Her durum farklı olduğu için her durumda zorunlu olmadığını ifade edebiliriz. Arabuluculuk sürecinin uygulanıp uygulanmayacağına mahkeme karar vermektedir. 
Aile mahkemelerinde uzlaştırma ve arabuluculuk süreçler ile ilgili daha detaylı bilgi almak için doğru adrestesiniz. Bunun yanı sıra aile mahkemesi davaları ile ilgili profesyonel bir destek almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. İzmir Avukat Melisa Ezgi Aslan sizlere profesyonel bir hukuki destek sunmaktadır.