Boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte her iki eş için de yeniden evlenme imkanı doğmaktadır. Ancak kadınlar için evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün (Üçyüzgün) geçmedikçe yeniden evlilik gerçekleştirilemeyecektir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu 26 f. I hükmüne göre kadının bekleme süresi mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlamaktadır. 
Evlilik sona ermişse kadın evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün geçmedikçe evlenemez. Yani üç yüz günün sonunda iddet müddeti kendiliğinden kalkacaktır.
Kadının doğurması ile beraber iddet müddeti sona erecektir.
Kadının önceki evliliğinden hamile olmadığının doktor raporuyla sabit olması halinde iddet müddeti ortadan kaldırılabilecektir.
Evliliği sona eren eşlerin birbiriyle evlenmek istemeleri hallerinde mahkemece bu süre kaldırılabilecektir.

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Görevli Mahkeme Neresidir?

İddet müddetinin (bekleme süresinin) kaldırılması davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. 

İddet Müddetinin Kaldırılması Davasında Yetkili Mahkeme Neresidir?

İddet müddetinin kaldırılması davasında yetkili mahkeme talepte bulunan kadının yerleşim mahkemesidir. 


İddet Müddetinin Kaldırılması Davası Ne Kadar Sürer?


İddet müddetinin kaldırılması davası hasımsız olarak açılacağı için kadının gebelik durumu da mevcut ise (yetkili sağlık kuruluşundan alınacak belge mevcut ise) davanın sonuçlanma durumu diğer davalara nazaran daha kısadır. 

Avukat tarafından hukuki yardım alındığı takdirde hak kayıplarının önüne geçilebilecektir.  Bu nedenle avukat tarafından hukuki destek alınarak bu işlemlerin geçekleştirilmesini tavsiye ederiz