Çekişmeli boşanma davaları gerek eşler gerekse de avukatlar açısından oldukça yorucu bir sürece işaret eder. Tarafların evliliğe dair pek çok konuda yaşadığı anlaşmazlık ayrılık sürecini de etkilediğinden mahkemeler fazlasıyla uzundur. İzmir avukat, çekişmeli boşanma davası sürecinin olabildiğince kısa olmasını sağlasa da mahkeme süreçlerinin uzaması kaçınılmazdır. Peki, çekişmeli boşanma davaları ne kadar sürer?

Çekişmeli Boşanma Davalarında Süre


Çekişmeli boşanma, tarafların herhangi bir anlaşmaya varamadan çözümü mahkemede aramalarına denir. Bu durumda taraflar açısından uzun süreli bir dava aşaması başlamış olur. Çekişmeli boşanmada genel itibarıyla 6 aylık süreden bahsetmek mümkündür. 6 aylık süre en iyimser tahmin olduğu gibi davaların 1-2 yıl devam etmesi olasıdır. Burada süreyi belirleyen en önemli konu gecikmeler, itirazlar ve tarafların celselere katılmamasıdır.
Anlaşma olmadan dava açılması durumunda mahkeme heyeti dosya üzerinden incelemeler yaptıktan sonra iddia ve suçlamaları dinlemektedir. Buna ek olarak taraflardan gelen deliller ve itirazlar da ele alınarak sonuca ulaşılmaya çalışılmaktadır. Adli makamların yoğun olması ve her yeni duruşmada taraflardan gelen yeni talepler sürüncemede kalan davaların sayısını arttırmaktadır. Bu bağlamda çekişmeli bir boşanmanın ortalama 1-2 yılda sonuçlanması olasıdır. Tarafların bu süreyi göze alarak çekişmeli boşanma davası açmaları önemlidir.

Boşanma Davası Hangi Durumlarda Çekişmeli Olur?


Boşanma davası açarak evliliği sona erdirmek isteyen eşlerin hangi durumlarda çekişmeli dava ile karşı karşıya kalacaklarını bilmeleri gerekir. Boşanmanın nasıl olacağı, müşterek çocukların velayetinin kimde olacağı ve nafaka gibi durumlar çekişmeli boşanma konusunda mutlaka dikkat edilmesi gereken konulardır. Bu nedenle de eşlerin ayrılma niyetlerini birbirlerine özgürce açıklamaları ve boşanmayı medeni bir şekilde gerçekleştirmeleri önemlidir.
İzmir avukat, çekişmeli boşanma davası konusunda size yardımcı olurken çekişmenin ortadan kaldırılarak anlaşmalı boşanmaya yönlenmeyi de desteklemektedir. Bu doğrultuda hem sürecin daha kısa olması hem de tarafların birbirlerine saygı duyarak ayrılmaları mümkün olur. Çekişmeli boşanma davası açılmadan anlaşmalı davaya karar verilmesi halinde protokol hazırlanarak mahkemeye başvurulur. Böylelikle tek celsede boşanma sürecinin tamamlanması ve aile birliğinin sona ermesi mümkündür.