Düğün takıları, boşanma davasında en önemli hususlar arasında yer almaktadır. Çünkü her iki tarafta düğün takılarının kendisine ait olduğunu iddia edebilmektedir. Düğün takıları genel olarak kadınların ve erkeklerin boşanma sürecinde en çok çekişmeli hale geldikleri konudur. Bu doğrultuda düğün takılarının boşanma sürecinde kime verileceği ve bu takıların kimin olacağı ile ilgili sizler için detaylı bir rehber hazırladık. Gelin hep birlikte inceleyelim.
Kadına Takılan Takılar
Düğün sırasında kadına takılan her türlü takı, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, kolye, bilezik, takı seti ve para gibi ekonomik değeri bulunan eşyalar kadına aittir.
Erkeğe Takılan Takılar
Erkeğe takılan takılardan kadına özgür olanları erkeğe takılırsa dahi kadına aittir. Erkeğe takılan yarım altın, çeyrek altın, tam altın gibi takılar ise kadına özgü takılar olmadığı için erkeğe aittir. Eğer erkek, takılan ziynet eşyalarını kadın özgü olmadığını, kadına özgü ziynet eşyalarının kadına ait olmadığı bu doğrultuda yerel bir adet bulunmadığı ispatlayabilirse kadına özgü olan takılar da erkeğe verilir.
Paylaşım Anlaşması
Eşler arasında ziynet eşyaları ile ilgili ekonomik değerlerinde nasıl paylaşılacağı ile ilgili bir sözleşme yapılması durumunda söz konusu sözleşme geçerli olacaktır.
Düğün Takıları Davası Nasıl Açılır?
Düğün takıları ile ilgili genel talepler boşanma davası ile beraber yürütülmektedir. Bu nokta da boşanma davasının kesinleşmesinden sonra da ayrı bir dava açma ile de düğün takıları talep edilebilir. Düğün takıları ile ilgili gerçekleştirilen davanın kademeli bir biçimde açılması durumunda çeşitli yararlardan söz edebilmek mümkündür. Mümkün olması durumunda ziynet eşyalarının iadesi ve mümkün olmaması durumunda ise takıları bedelinin ödenmesi talep edilebilir.
Düğün Takılar Boşanma Durumun Mal Paylaşımına Dahil Edilir Mi?
Düğün takıları, kişisel mal varlığı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle boşanma esnasında mal paylaşımı hesaplamalarına dahil edilmez. Düğün takılarının evlilik içerisinde ortak ihtiyaçlara ya da düğün masrafları için harcanması durumunda takıları erkek tarafından borçlar için talep edilebilir. Kadın özgür iradesi ile takıları iade istemeden erkeğe verdiyse takıları geri isteyemez. Ancak erkeğin bu durumu ispatlaması gerekmektedir. Düğün sırasında takılan takılar ve ziynet eşyaları taraflar arasında herhangi bir anlaşma olmaması durumunda kadına ait sayılmaktadır. İade edilmeme koşulu ile verildiği kanıtlanmadığı sürece düğün takılarının borcundan erkeğin kurtulabilmesi mümkün değildir.

Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *