1) Beş yıllık denetim süresi ne zaman başlar?
Beş yıllık sürenin başlangıcı sanık hakkında verilen HAGB kararının kesinleşmesinden sonra başlamaktadır.
2) HAGB kararı nasıl düşer?
Sanık belirtilen süre ve şartlara uygun şekilde denetim süresini geçirdiğinde, CMK md.231/10 kapsamında beş yıllık süre sonunda HAGB kararı düşecektir.
3) HAGB kararı adli sicil kaydında, e devlette görünür mü?
HAGB kararı kayıtları ayrı bir sistemde muhafaza edilmektedir bu sebeple e devletten alınan adli sicil kaydından görülmemektedir.
4) Polis, HAGB kararını görebilir mi?
HAGB kararları ayrı bir sistemde özel olarak muhafaza edildiği için ilgili savcı ve hakim dışında kalanların bu kararları görüntüleyebilmeleri mümkün değildir, GBT'de de görüntülenememektedir.
5) Hakkında HAGB kararı olan biri memurolabilir mi?
Devlet Memurları Kanunu, devlet memuru olabilmek için aranan genel şart olarak madde 48/5'te ''(Değişik: 23/1/2008 - 5728/317 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, (...)(1) zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak'' demiştir.
A) Anlaşılacağı üzere HAGB kararı kesinleşmiş bir yıl veya daha fazla hapis cezası şartını karşılamadığı için hakkında HAGB kararı verilmiş olan kişi memur olabilir.
B) Hakkında HAGB verilmiş kişinin işlediği suçlar yine DMK md. 48/5'te sayılanlardan ise kişi; memur olabilme hakkından yoksun olacağı gibi memuriyet sonrası sayılan suçlardan dolayı HAGB kararı alırsa da memuriyeti sonlanacaktır.
6) HAGB kararı bozulursa ne olur?
Sanık, denetim süresi içerisinde kasten yeni suç işlerse yahut belirtilen şartlara sadık kalmazsa karar bozulmuş olur. HAGB kararı bozulursa hüküm verilmiş olacağı için infaz gerçekleşecektir.
7) Denetim süresinde sanık taksirli suç işlerse HAGB kararı bozulur mu?
Hayır, sanığın taksirle suç işlemiş olması hakkındaki HAGB kararını bozmaz fakat beş yıllık süre içerinde kasten suç işlerse karar bozulmuş olur.
8) Kişi hakkında yeniden HAGB kararı verilebilir mi?
Karar kesinleştikten sonra başlayan beş yıllık süre sorunsuz şekilde geçirilmişse kişinin kasten işlediği yeni suça HAGB kararı verilebilmesi mümkündür.
9) HAGB kararına itiraz edilebilir mi?
HAGB kararı kesinleşmiş bir hüküm içermediği için istinaf kanun yolu kapalıdır ama itiraz mümkündür. Kararın tefhim veya tebliğinden itibaren ilgili merciiye 7 gün içerisinde itiraz edilmelidir. Eğer itiraz edilmezse karar kesinleşir.
10) İtiraz sonucunda karar aleyhe bozulabilir mi?
İtiraza karşı aleyhe karar verme yasağı bulunmaktadır bu yüzden hayır bozulamaz.
11) Genel af olursa HAGB kararı düşer mi?
HAGB henüz infazı gerçekleşmemiş bir karar olduğu için aftan etkilenmez.
12) HAGB kararı mahkumiyet midir?
Hayır, mahkumiyet değildir. Sanık, denetim süresinde belirli şartlara sadık kaldığı sürece karar bozulmaz ve kişi sanki hiç suç ilememeiş gibi hayatına devam edebilmektedir.
Yazar;
Stj. Av. Nagehan BÜLBÜL
Danışma Formu
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve sormak istedikleriniz için aşağıdaki formdan bizlere ulaşın *