Oturma İzni, Türkiye’de bulunan yabancı ülke vatandaşlarının uzun süreli konaklamaları amacıyla tercih edilen bir izin çeşididir. Kamu düzeninin korunması, olumsuz durumların önüne geçilmesi ve ülkedeki yabancıların ikamet sürelerinde tespitinin kolaylaştırılması bağlamında bu iznin çok önemli olduğunu ifade etmek gerekir. Bir yabancı için oturma izni almak Türkiye’de sorunsuz bir şekilde yaşam sürmek adına çok çok değerlidir. Bu kapsamda oturma iznini nasıl alabilirim sorusunu cevaplamak hemen her yabancı ülke vatandaşı açısından değerlidir.

Oturma İzni Nasıl Alınır?


Oturma süresi boyunca herhangi bir sorun yaşamamak adına başvuracağınız oturma izni için İl Göç İdaresi internet sitesinden e-ikamet sistemini kullanarak izin başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. İlgili formu doldurarak izin için randevu oluşturduğunuz takdirde randevu gününde işlemlerin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bu bağlamda randevuya giderken yanınızda mutlaka oturma izni almak için gerekli belgeleri bulundurmalısınız. Peki, oturma izni almak için başvuru sırasında ibraz edeceğiniz belgeler nelerdir?

Oturma İzni için Gerekli Belgeler


Yabancı uyruklular için Türkiye’de sorunsuz bir ikamet olanağı sağlayan bu izin için pek çok seçeneğin varlığından söz etmek gerekir. Bu bağlamda oturma izni için belgeler çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Aşağıda sıralanan oturma izni çeşitlerine göre belgelerde farklılıklar olacağı göz ardı edilmemelidir.
Uzun Dönem Oturma İzni
Öğrenci Oturma İzni
Aile Oturma İzni

Oturma İzni Başvurusunun Reddi Kararının İptali Davası


Yabancı ülke vatandaşlarının oturma izni başvurularının kabulü arzu edilse de idare bazı durumlarda izin başvurularına ret cevabı vermektedir. Bu tür durumlarda ret kararına karşı iptal davası açılabilmektedir. İdare tarafından verilen ret kararında bir hukuka aykırılık söz konusu olduğu düşünülüyorsa ret kararının tebliğinden itibaren 60 gün içinde iptal davası açılabilmektedir. İdari İşlemin İptali Davası kapsamında işlemler yapılarak varsa bir aykırılığın giderilmesi hedeflenmektedir.
İdare Hukuku Avukatı danışmanlığında yürütülecek olan dava süreci sayesinde idarenin verdiği kararın geri çevrilmesi mümkün olacaktır. İdarenin kararlarına itiraz ve hak düşürücü sürelerin titiz bir şekilde değerlendirilmesi sayesinde oturma izninin alınması sağlanabilmektedir. Bizimle iletişime geçerek süreç hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.