Boşanma davası sürecinde ya da öncesinde eşler arasında söz konusu olan unsurlardan bir tanesi de uzaklaştırma kararı olarak ifade edilmektedir. Uzaklaştırma kararı özellikle aile içi şiddet nedeniyle mağduriyet yaşayan kadınlara yöneliktir. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun gereğince başvurulan uzaklaştırma kararı çerçevesinde şiddete uğrama riskinin giderilmesi söz konusudur. Koruyucu ve önleyici bir tedbir olarak kabul gören uzaklaştırma için mahkeme nezdinde başvuru yapmak gerekmektedir. Peki, uzaklaştırma kararı alarak olası şiddetin önüne geçmek adına ne tür uygulamalara yönelmek gerekir?

Uzaklaştırma Kararı Çıkarmak için Başvuru


Aile içi şiddetin önlenmesi maksadıyla uzaklaştırma kararı alınması için karakol, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Aile Mahkemesi nezdinde başvurular yapılmalıdır. Talep bir dilekçe ile sunularak şiddete yol açan eşin uzaklaştırılması sağlanmaktadır. Dilekçede davacı, davalı ve adres gibi bütün detaylara mutlaka yer verilmelidir. Tarih ve imza ile ilgili birime sunulan dilekçe çerçevesinde uzaklaştırmanın çıkarılması sağlanabilmektedir.
Uzaklaştırma dilekçesi veren kadınların mevcut şiddetle alakalı rapor almaları ve şiddeti bütün yönleriyle açıklamaları çok çok önemlidir. Zira alınacak olan tedbirin uğranılan şiddete ve baskıya bağlı olarak farklılaşabileceğini ifade etmek önemlidir. Bu kapsamda aşağıdaki önlemler tercih edilebilmektedir.
Mağdura yönelik hakaret, şiddet ve tehdit gibi eylemlerin engellenmesi
Birlikte yaşanan haneden derhal uzaklaştırma
Şiddet uygulayanın ev ve işyerine yakınlaştırılmaması
Korunan kişilerin çocuklarına yakınlaştırmama
Şiddete neden olanın varsa silahına el konulması
Korunan kişinin iletişim araçlarıyla rahatsız edilmesinin önlenmesi

Uzaklaştırma Kararı Ne Kadar Sürede Çıkar?


Uzaklaştırmanın talep edilmesi sonrasında ortalama 1 ila 4 gün arasında karar alınmaktadır. Önleyici ve koruyucu tedbirler alınmak istendiğinde bu tedbirlerle alakalı süre genel olarak 6 aya kadar uzamaktadır. Koruma kararının alınması için şiddetin kanıtlanmasına ihtiyaç yoktur. Herhangi bir delil ya da belge olmaksızın herkesin uzaklaştırma kararı talebinde bulunarak bu haktan faydalanması mümkündür.
İzmir Boşanma Avukatı desteği alarak siz de boşanma sürecinde karşılaştığınız problemleri hukuki yöntemlerle giderebilirsiniz. Böylelikle süreç daha başarılı bir şekilde sonuçlanacaktır.